Medaliony ryżowe

2015-03-04 11:09:56(ost. akt: 2015-03-05 15:41:31)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Zapiekane placuszki ryżowe z serem nie tylko apetycznie wyglądają, ale i doskonale smakują. Medaliony mogą być także smacznym dodatkiem do sosu grzybowego.


Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać curry, ryż, chwilę podsmażać, aż ziarna będą szkliste. Dodać wywar. Gotować ok. 15 minut, po czym odstawić w ciepłe miejsce, by ryż napęczniał. Kiedy ziarna wchłoną płyn dodać rozmącone jajko i ser, przyprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać. Zwilżonymi rękoma uformować placuszki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Na wierzch każdego placuszka ryżowego można ułożyć podsmażone cieniutkie plasterki boczku albo drobno pokrojone warzywa (marchewka, cukinia), które będą dodatkową atrakcją dania.

***


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. z Braniewa #1697413 | 159.205.*.* 24 mar 2015 17:53

    Świetny pomysł- zrobiłam-spróbowałam -pychotka. Dziękuję autorowi tego dania.Jak kolorowo zrobiło się na Braniewiaku -smacznie i twórczość dla podniebienia.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5