Zapiekane warzywa

2015-03-06 09:27:51(ost. akt: 2015-03-06 09:30:22)
Ten przysmak przygotowałam z cukinii, bakłażana i pomidorów. Jest ciekawa i bardzo smaczna.
Składniki: 1 średnia cukinia, 1 bakłażan, 3 pomidory, 1 łyżka masła, pół łyżki mąki, 200ml mleka, 10 dag startego sera, 3 łyżki oleju sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Warzywa umyć i bez obierania pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Bakłażany posolić i odstawić na 30 minut, aż puszczą sok i stracą goryczkę. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na oleju obsmażyć plastry bakłażana i cukinii z obu stron.

Masło roztopić, podsmażyć z mąką, bez rumienienia, rozprowadzić mlekiem, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

W żaroodpornym naczyniu układać warstwami plastry cukinii, bakłażana i pomidorów tak, aby zachodziły na siebie. Polać sosem, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200ºC. Podawać w tym samym naczyniu.

Doskonałym dodatkiem do zapiekanki jest świeża bagietka.


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5