Jajka w bukiecie z jarzyn

2015-03-16 09:34:42(ost. akt: 2015-03-16 09:37:34)

Autor zdjęcia: Nadesłane

Danie gotowe w nie dłużej niż 30 minut. Dzięki mrożonkom można wyczarować szybki, prosty a zarazem zdrowy, pełny witamin posiłek na obiad czy kolację. Potrawa składa się z podsmażonych, doprawionych warzyw, zwieńczonych jajkiem ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.
Czytaj e-wydanie Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek, drobno pokrojona cebula, 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony), 1 opakowanie warzyw na patelnię, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, świeży tymianek, bazylia, 2 jajka.

Oliwę podgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek, delikatnie posolić, podsmażyć 2 minuty. Dodać warzywa, smażyć ok. 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne, dodać tymianek i bazylię. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić wgłębienia, do każdego wbić po jednym jajku, oprószyć je solą i pieprzem. Potrawę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika na kilka minut, aż białka się zetną (żółtka powinny pozostać półpłynne). Posypać natką pietruszki.

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5