Pieczona papryka z kaszą jaglaną

2015-03-27 10:37:54(ost. akt: 2015-03-27 10:42:55)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Proste i pożywne danie główne. Polecamy!
Składniki: 4 duże mięsiste czerwone papryki, 40 dag mięsa mielonego, 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 4 pomidory, 3/4 szklanki wywaru jarzynowego, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 100 g mozzarelli z zalewy, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek. Do mięsa dodać kaszę, cebulę z czosnkiem, 1 pokrojony w kostkę pomidor, wywar jarzynowy, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, dodać słodką paprykę. Papryki umyć, odciąć górną część, wyjąć gniazda nasienne. Napełnić farszem, przykryć odciętym kapturkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki i włożyć między papryki. Papryki podlać resztą wywaru, i piec ok. 60 minut w temperaturze 200°C.

Pod koniec pieczenia, pod kapturki, wyłożyć pokrojony w plastry ser. Aby sos był smaczniejszy, pod koniec pieczenia można dodać 100 ml śmietanki 30% wymieszanej z łyżeczką mąki.


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5