Jajka w szynkowych kubeczkach

2015-03-31 11:46:41(ost. akt: 2015-03-31 11:46:56)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Ciekawa i smaczna propozycja na Wielkanocny stół. Wielkanoc to wyjątkowa okazja do przyrządzania jaj na wiele sposobów. Polecam moje ulubione jajka w galarecie z szynką i warzywami.
Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, 6 plastrów szynki konserwowej lub gotowanej, 1/2 litra esencjonalnego wywaru z warzyw lub kurczaka, sok z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki groszku konserwowego, ugotowana marchewka, ugotowana pietruszka, natka pietruszki, rzeżucha

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodać do gorącego wywaru, dokładnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Wywar przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w szerokie paski, w zależności od przygotowanych szklaneczek, i wyłożyć nimi powierzchnię szklanek, włożyć część składników; cząstki jajek, trochę groszku, pokrojoną marchewkę, zalać 2 łyżkami galarety i odstawić w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć nałożyć pozostałe składniki, połówki jaj, trochę szynki pokrojonej w paski, marchewkę, pietruszkę, groszek, listki natki, zalać galaretą i wstawić do stężenia. Udekorować rzeżuchą.
Można zalać galaretą też całe jajka.


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5