Sosy chrzanowe do jajek wielkanocnych

2015-04-02 08:45:55(ost. akt: 2015-04-02 08:49:45)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Sosy na bazie chrzanu to doskonały dodatek do jajek.
Sos chrzanowy z jabłkami i skórką z pomarańczy
Składniki: 1 jabłko winne, 3 łyżki świeżo utartego chrzanu, 1/2 cytryny, 1/2 pomarańczy, 1 łyżeczka cukru, kurkuma, sól Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do jabłek dodać sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z pomarańczy, chrzan. Wymieszać, doprawić cukrem, solą, dodać odrobinę kurkumy.

Sos chrzanowy z borówkami
Składniki: 3 łyżki świeżo startego chrzanu, 5 łyżek konfitury z borówek, 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól
Świeżo starty chrzan wymieszać z konfiturą z borówek, dodać wino, doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny, schłodzić.

Sos chrzanowy z morelami i migdałami
Składniki: 3 łyżki świeżo startego chrzanu, 1 jabłko, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 3 suszone morele, 1 łyżka posiekanych migdałów, 1 łyżka oleju, cukier, sól
Morele wcześniej namoczyć w przegotowanej wodzie. Jabłko zetrzeć na drobnej tarce i dodać do chrzanu. Morele i migdały drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i cukrem, wymieszać, schłodzić.

Połówki jajek ułożyć na półmisku, podawać z sosami.


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5