Szpinak da się lubić

2015-04-09 08:24:28(ost. akt: 2015-04-09 08:50:24)

Autor zdjęcia: Nadesłane

Szpinak - jedno z najbardziej odżywczych warzyw, zawiera w dużych ilościach większość witamin i minerałów. Szklanka surowego szpinaku daje nam 70% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten, 10% zapotrzebowania na witaminę B2, wapń i magnez. Jest też znakomitym źródłem witaminy B6, kwasu foliowego, żelaza i potasu.
Warto sięgać po szpinak, ale tak go przyrządzać, by w pełni wykorzystać zawarte w nim cenne składniki. Tak więc potrawy ze szpinaku dobrze jest wzbogacać produktami zawierającymi dużo wapnia, a więc mlekiem i serami.

Znakomite rezultaty daje łączenie szpinaku z serami, zwłaszcza pleśniowymi, śmietaną, bekonem, anchois. Przyprawia się go najczęściej do smaku czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem. Także słodycz zrobi dobrze szpinakowi, dlatego należy dodawać szczyptę cukru. Wszystkie te składniki wydobywają jego smak.

Smażony szpinak
Składniki: 0,50 kg szpinaku świeżego, 3 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 4 łyżki śmietanki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Oczyszczony i umyty szpinak ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, bez przykrycia / aby nie stracił koloru/; młody wystarczy wrzucić na wrzątek i gdy ponownie woda zawrze, odcedzić, starszy gotować kilka minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Liście można zostawić całe lub pokroić przed albo po ugotowaniu.
Masło roztopić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i dusić na maśle, podlać śmietanką, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, i …...można zajadać, np. z pieczywem, jajkiem sadzonym lub gotowanym.

Tak przyrządzony może być też bazą do innych potraw; np. ryby, makaronu, nadzienia do naleśników, lasagne, pierogów.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5