Krem szczawiowy z ricottą i kędziorkami z boczku

2015-04-27 10:38:11(ost. akt: 2015-04-27 10:38:20)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa, o odświeżającym i lekko kwaśnym smaku; najlepsza na wiosnę i latem.
Składniki: 30 dag świeżego szczawiu, 4 szklanki wywaru warzywnego, 2 ziemniaki, 100ml śmietanki 30%, 4 jajka, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier,
Do wywaru warzywnego włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować ok. 10 minut. Dodać umyty i pokrojony szczaw, gotować jeszcze chwilę. Wyjąć z zupy liść laurowy, ziele angielskie. Zupę zmiksować w blenderze na krem. Delikatnie zagotować zupę. dodać śmietankę, delikatnie przemieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Przygotować kędziorki z boczku: plasterki boczku zrolować i nabić na pręt od szaszłyków, piec na grillu 5-6 minut, aż boczek stanie się kruchy, odwracając co 2 minuty, ostudzić, zdjąć z prętów, osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka pokroić na ćwiartki.
Do ogrzanych misek wlać zupę, dodać po łyżce ricotty, na środku ułożyć chrupiące kędziorki z boczku, dodać przygotowane jajka i od razu podawać.

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5