Ciasto półkruche z owocami

2015-07-27 09:40:28(ost. akt: 2015-07-27 09:42:39)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Wszystkie owoce lata są doskonałe w domowych wypiekach. Można wykorzystać jabłka, śliwki, truskawki, jagody, maliny, porzeczki i agrest. Ciasto jest pyszne, proste, szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej herbatki.
Składniki: 60 dag owoców, 25 dag margaryny, 4 żółtka, szklanka cukru, cukier wanilinowy, ok. 15 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do posypania.

Margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Jeżeli dodamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej zamiast pszennej, ciasto będzie delikatniejsze. Ciasto powinno mieć taką gęstość, żeby można go rękoma wyłożyć na blachę. Ciasto wyłożyć na blachę ( część pozostawić do wyłożenia na owoce ). Owoce opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Piec 45-50 minut w temperaturze ok.180 ◦C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: neli

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5