Wtorek, 26 września 2017. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Risotto z borowikami

2015-08-03 09:36:34 (ost. akt: 2015-08-03 09:40:27)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Pyszne, kremowe, o zapachu leśnych grzybów.

Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100ml białego wina, 1/2 litra wywaru warzywnego, 30dag borowików, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu, natka pietruszki

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby i smażyć ok. 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, łyżkę masła, smażyć chwilę. Dodać ryż i mieszać, aż ziarna ryżu staną się przeźroczyste. Polać winem białym i odparować wodę. Następnie stopniowo dolewać do ryżu gorący bulion i mieszać wszystko. Kolejną porcję bulionu można wlać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkiem wchłonięta przez ryż. Rondel cały czas ma być odkryty, bo bulion powinien nie tylko wsiąkać w ziarna, ale i lekko parować. Czynność powtarzać do chwili , aż ziarenka będą ugotowane, a jednocześnie sprężyste, czyli al dente.

Przełożyć grzyby do rondla z ryżem, dodać pozostałe masło, parmezan,wymieszać wszystko, mocno podgrzać, jeżeli trzeba , doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. I gotowe! Pięknie pachnie!

Podziel się  informacją: Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor Hrywna
Polub nas na Facebooku:

Źródło: neli

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages