Poniedziałek, 18 marca 2019. Imieniny Edwarda, Narcyza, Zbysława

Podziel się:

Podziel się:

Ciasto półkruche z owocami

Wszystkie owoce lata są doskonałe w domowych wypiekach. Można wykorzystać jabłka, śliwki, truskawki, jagody, maliny, porzeczki i agrest. Ciasto jest pyszne, proste, szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej herbatki.

Składniki: 60 dag owoców, 25 dag margaryny, 4 żółtka, szklanka cukru, cukier wanilinowy, ok. 15 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Jeżeli dodamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej zamiast pszennej, ciasto będzie delikatniejsze. Ciasto powinno mieć taką gęstość, żeby można go rękoma wyłożyć na blachę. Ciasto wyłożyć na blachę ( część pozostawić do wyłożenia na owoce ). Owoce opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Piec 45-50 minut w temperaturze ok.180 ◦C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: neli oraz opublikowany na portalu Braniewo: Ciasto półkruche z owocami
Oceń artykuł:

(0)