Sobota, 26 września 2020. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Podziel się:

Podziel się:

Risotto z borowikami

Pyszne, kremowe, o zapachu leśnych grzybów.

Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100ml białego wina, 1/2 litra wywaru warzywnego, 30dag borowików, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu, natka pietruszki
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby i smażyć ok. 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, łyżkę masła, smażyć chwilę. Dodać ryż i mieszać, aż ziarna ryżu staną się przeźroczyste. Polać winem białym i odparować wodę. Następnie stopniowo dolewać do ryżu gorący bulion i mieszać wszystko. Kolejną porcję bulionu można wlać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkiem wchłonięta przez ryż. Rondel cały czas ma być odkryty, bo bulion powinien nie tylko wsiąkać w ziarna, ale i lekko parować. Czynność powtarzać do chwili , aż ziarenka będą ugotowane, a jednocześnie sprężyste, czyli al dente.
Przełożyć grzyby do rondla z ryżem, dodać pozostałe masło, parmezan,wymieszać wszystko, mocno podgrzać, jeżeli trzeba , doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. I gotowe! Pięknie pachnie!
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: neli oraz opublikowany na portalu Braniewo: Risotto z borowikami
Oceń artykuł:

(0)