Sobota, 26 września 2020. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Podziel się:

Podziel się:

Bakłażany w sosie pomidorowym

Bakłażany w sosie pomidorowym to niezastąpiony posiłek w czasie upałów.

Składniki: 1 bakłażan, 4 dojrzałe twarde pomidory, listki bazylii, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, natka pietruszki
Bakłażany umyć, odkroić końcówki, nie obierać. Przekroić wzdłuż na ćwiartki, potem na plastry grubości 1 cm. Przełożyć na sito, posypać solą i zostawić na ok. 20 min., aby odsączyć gorzkawy sok, po czym opłukać i osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić bakłażany, obsmażyć z obu stron i wyjąć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, grubo pokroić. Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na małym ogniu na patelni w łyżeczce masła i łyżce oliwy. Dodać pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Dusić intensywnie ok. 5-6 minut. Dodać bakłażany, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze dusić ok. 10 minut, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę i bazylię. Smakuje z bagietką.
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: neli oraz opublikowany na portalu Braniewo: Bakłażany w sosie pomidorowym
Oceń artykuł:

(0)