Składniki: dojrzałe śliwki węgierki, cukier / 20 dag na 1 kg śliwek/
Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki. Przygotować garnek do gotowania śliwek. Wydrylowane śliwki włożyć do garnka, przesypać cukrem, odstawić na kilka godzin, aby puściły sok. Nie przestawiać garnka. Następnie gotować na małym ogniu ok 3 godziny, bez przykrycia, nie mieszać!! Po 3 godzinach przemieszać, przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Powidła śliwkowe bez.......mieszania!
2015-08-28 10:45:22
Powidła robią się same! Trzeba tylko przestrzegać zasad: nie ruszać garnka, gotować bez przykrycia, nie mieszać!!!! Zastanawiałam się na czym polega ten cud. Zrobiłam, i ? to prawda!!
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: neli
oraz opublikowany na portalu Braniewo: Powidła śliwkowe bez.......mieszania!
Oceń artykuł:
(0)
neli
O mnie
Mam dwie swoje pasje; gotowanie i rękodzieło. Gotowanie lubiłam już od dziecka. Przepisy pochodzą z różnych źródeł; moje własne, z zeszytów mojej Mamy, wypróbowane u znajomych, w restauracjach, przywiezione z wakacji. Lubię eksperymentować nowymi smakami, przyprawami, ciekawymi połączeniami. <br />
Zapraszam Was do mojej prostej kuchni, na moje smaki, do mojego świata.<br />
Sądzę, że każdy znajdzie coś dla siebie.<br />
Będzie mi miło, jeżeli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarzy.....<br />
Zdjęcia są mojego autorstwa i przedstawiają własnoręcznie przygotowane potrawy.
Ostatnie artykuły użytkownika neli
Przejdź do swojego profilu