Sobota, 26 września 2020. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Profil użytkownika neli

Carpaccio z mozzarelli i pomidorów

Danie pachnące bazylią. Proste, a zarazem jakie smaczne!

Składniki: 2 pomidory, mozzarella z zalewy, listki bazylii, oliwa ziołowa, sól, pieprz Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Na półmisku układać naprzemiennie- pomidory,...

Zielony koktajl

Bomba witaminowa na wiosnę! Dostarczy witamin, zaskoczy smakiem. Pycha!!

Składniki: duża garść świeżego szpinaku, pęczek natki pietruszki, 1/2 banana, 11/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy, Szpinak umyć, oderwać łodyżki. Natkę pietruszki umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana pokroić w plastry....

Skrzydełka w glazurze miodowo - imbirowej

Proste, ale bardzo ciekawe w smaku danie. Imbir, miód, sos sojowy, czosnek, ocet, nadaje potrawie wyrafinowany smak, cudowny aromat.

Składniki: 10 skrzydełek drobiowych, glazura: 100 ml octu winnego, 100 ml sosu sojowego ( może być magi), 1 cebula, 3 łyżki miodu, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka...

Grillowane roladki z bakłażana i sera feta

Czas na letnie grillowanie.......warto przygotować roladki z bakłażana

Składniki: 1 średni bakłażan, 2 mięsiste pomidory, opakowanie sera feta, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, sok z cytryny Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 5 mm, posypać solą z obu stron...

Chłodnik z nowalijkami

Pełen chrupiących warzyw i świeżych ziół, niskokaloryczny i pyszny.

Składniki: 1 pęczek botwinki, 2 młode buraczki, pęczek rzodkiewek,1/2 łodygi rabarbaru, garść świeżego szpinaku, 1 świeży ogórek, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 3 jajka ugotowane na twardo, 400g maślanki, 400g kefiru,...

Krem szczawiowy z ricottą i kędziorkami z boczku

Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa, o odświeżającym i lekko kwaśnym smaku; najlepsza na wiosnę i latem.

Składniki: 30 dag świeżego szczawiu, 4 szklanki wywaru warzywnego, 2 ziemniaki, 100ml śmietanki 30%, 4 jajka, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, ...

Grzanki niespodzianki

Można je podawać jako przystawki.

Składniki: 4 duże bułeczki, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1/2 papryki, 10 dag łagodnego żółtego sera, 3 cienkie parówki, 2 jajka, 1/2 puszki zielonego groszku, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz Z bułeczek ściąć wierzchy, wydrążyć, posmarować wewnątrz masłem. Na pozostałym...

Risotto z warzywami i kurczakiem

Risotto z różnymi warzywami zaspokoi każde smakowe życzenie. Do risotta można wykorzystać warzywa, jakie lubimy. W lodówce miałam akurat mieszankę warzywną w składzie: brokuł, cukinia, kukurydza, fasolka szparagowa, papryka czerwona, marchew.

Sałatka z makaronem

Sałatka z kolorowym makaronem, różnorodnymi składnikami, ozdobiona listkami natki pietruszki ucieszy oko, a smak mile zaskoczy.

Składniki: 20 dag makaronu świderki, puszka tuńczyka w oleju , puszki kukurydzy, puszka groszku konserwowego, 2 łodygi selera naciowego, 2 pomidory, kilka gałązek natki...

Spaghetti z boczkiem i jajkiem

Smaczne, do przygotowania w kilka minut.

Składniki: 40dag makaronu spaghetti, 15dag wędzonego boczku, 1 cebula, 2 jajka, 1 żółtko, 150ml śmietanki, 1 łyżki masła, 2 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz, zielone oliwki, świeży tymianek Boczek pokroić w wąskie paski i usmażyć z cebulą na maśle na małym...