Piątek, 22 stycznia 2021. Imieniny Dominiki, Mateusza, Wincentego

Profil użytkownika neli

Sałatka owocowa egzotyczna

Ta wspaniała owocowa kompozycja to nie tylko uczta dla zwolenników lekkich i witaminowych deserów, ale i prawdziwa radość dla oczu.

Ananasy i brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Syropy z puszek przelać do dużej salaterki. Pozostałe owoce umyć, obrać i pokroić...

Pikantna sałatka z fasolą i cieciorką

Podana z białym pieczywem, lampką czerwonego wytrawnego wina będzie pyszna podana jako przystawka, jak i lekkie danie główne.

Pikantna sałatka z fasolą i cieciorką Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 1/2 puszki cieciorki, 1/2 puszki kukurydzy, 1 główka sałaty rzymskiej, 2 cebule, 1/2 szklanki...

Świeże śledzie smażone w zalewie słodko kwaśnej

Czas na...... świeże śledzie. Świeży smażony śledź jest pyszny zaraz po usmażeniu, więc jeżeli wszystkie nie znikną z talerza, można włożyć do zalewy słodko kwaśnej. Już za kilka godzin można konsumować.

Świeże śledzie smażone w zalewie słodko kwaśnej Składniki: 2 kg wypatroszonych,...

Sałatki na każdą okazję

Sałatki z różnymi dodatkami – każdy je zna. Ziemniaki lub makaron w połączeniu z warzywami, jajkami, grzybami, mięsem lub rybami tworzą sałatkę- to ożywczy dodatek lub przystawka, a może również stanowić obfite danie główne. Dodatek sosu za każdym razem może odmienić smak tej samej kombinacji składników. Dzięki wielu różnym możliwościom zestawień składników można stworzyć własną wyjątkową sałatkę.

Jajka w bukiecie z jarzyn

Danie gotowe w nie dłużej niż 30 minut. Dzięki mrożonkom można wyczarować szybki, prosty a zarazem zdrowy, pełny witamin posiłek na obiad czy kolację. Potrawa składa się z podsmażonych, doprawionych warzyw, zwieńczonych jajkiem ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.

Rurki z kremem

Rurki z kremem, moje ulubione, wypróbowane.

Składniki ( porcja na 20 szt) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 20 dag masła ( margaryna), ok.100 ml śmietany 18%, 2 łyżki cukru pudru, cukier wanilinowy, 3 żółtka, krem: budyń śmietankowy, 1/2 l mleka, 20 dag masła, 3 łyżki cukru Przygotować ciasto: przesianą...

Sałatka z rzeżuchą

Szybka, smaczna i .....wiosenna

Składniki: 4 łyżki pokrojonej rzeżuchy, 2 łyżki majonezu, 2 jajka ugotowane na twardo, 5 rzodkiewek, sok z cytryny, sól, cukier Majonez doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, dodać pokrojoną rzeżuchę, wymieszać. Na sos wyłożyć pokrojone na cząstki jajka oraz paseczki...

Rzeżucha

Rzeżucha – najszybsza zielenina jesienią i zimą i wiosną, w smaku ostra, bardzo smaczna, a zarazem zdrowa. Do świąt Wielkanocy pozostało już niewiele dni, więc czas pomyśleć o wysianiu rzeżuchy.

Rzeżucha jest rośliną sałatkową i przyprawową. Ma bardzo krótki okres wegetacji; w uprawie gruntowej...

Domowa kremówka

Nie ma jak domowe ciasto... lekka i wyjątkowo smaczna kremówka, nie sposób się oprzeć.

Składniki: ciasto: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, krem waniliowy: 1/2 litra mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 10 dag masła, bita śmietana: 200...

Potrawka z serduszek drobiowych

To wyborny przysmak na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki: 70dag serduszek drobiowych, marchew, pietruszka,1 cebula, średnia cukinia, 3 ząbki czosnku, 100ml wytrawnego białego wina, 100ml śmietanki, 1 łyżka musztardy delikatesowej, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, szczypior,majeranek,...