Sobota, 26 września 2020. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Profil użytkownika neli

Brokułowy krem

Zupa krem z brokułów- prosta, szybka w przygotowaniu, najlepsza na wiosnę.

Składniki: 1 duży brokuł, 2 średnie ziemniaki,1 łyżka masła, 1 litr bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ogonki obrać i pokroić na plasterki....

Rosół

Najbardziej lubię zupę pomidorową i rosół. Są to ulubione smaki mojego dzieciństwa. Rosół czy pomidorowa na wiejskiej kurze…..pycha!!!!! Bardzo smaczny jest też rosół na przerośniętej tłuszczem wołowinie. Można ugotować go również na cielęcinie lub kurczaku, ale wówczas ma delikatniejszy smak. Najsmaczniejszy i najbardziej wyrazisty w smaku rosół otrzymamy jednak z mięs mieszanych, z przewagą wołowiny. W pierwszej fazie gotowania rosołu na powierzchni tworzy się biała piana, tzw szumowiny. Jest to wartościowe białko. Większość przepisów zaleca usunąć pianę łyżką cedzakową. Jeżeli pianę pozostawimy, białko podczas gotowania zupełnie się rozpuści a rosół będzie miał lepszy smak.

Zapiekane warzywa

Ten przysmak przygotowałam z cukinii, bakłażana i pomidorów. Jest ciekawa i bardzo smaczna.

Składniki: 1 średnia cukinia, 1 bakłażan, 3 pomidory, 1 łyżka masła, pół łyżki mąki, 200ml mleka, 10 dag startego sera, 3 łyżki oleju sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Warzywa umyć i bez obierania...

Bakłażan panierowany z serem

Uwielbiam bakłażany, ich charakterystyczny smak. Doskonale smakują panierowane, smażone, duszone, jak i nadziewane. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i aromatem. Danie pyszne, aromatyczne, łatwe do przyrządzenia. Polecam!

Medaliony ryżowe

Zapiekane placuszki ryżowe z serem nie tylko apetycznie wyglądają, ale i doskonale smakują. Medaliony mogą być także smacznym dodatkiem do sosu grzybowego.

Medaliony ryżowe Składniki: 1 szklanka ryżu, 1/4 łyżeczki curry, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki startego żółtego sera,1 łyżka masła, szklanka...